Megemlékezés Nikosz Beloiannisz mártírhaláláról

2012. április 9-én megemlékezést tartottunk községünk főterén Nikosz Beloiannisz mártírhalálának 60. évfordulója alkalmából. E napon ünnepeltük településünk névadásának évfordulóját is. A megemlékezésen és az ünnepségen részt vett a Görög Köztársaság Magyarországi Nagykövete Spyridon N. Georgiles úr, a nagykövetség első titkára Ioannis Stamatekos úr, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke Koranisz Laokratisz úr és alelnöke Kollátosz Jorgosz úr, a települési önkormányzat polgármestere Papalexisz Kosztasz úr, és a képviselő-testület tagjai, továbbá a helyi Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke, Kész Józsefné és a képviselő-testületének tagjai, valamint az ÁMK Igazgatója Kósáné Hujber Katalin. Sokan érkeztek Budapestről, illetve más településekről és még Görögországból is megtisztelték rendezvényünket.

Az ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével kezdődött, majd a megjelent lakók, érdeklődők helyezték el tiszteletük jeléül vörös szegfűiket. A megemlékezés ünnepélyes keretek között zajlott, mert bár szomorú az ok, ami miatt e napon koszorúkat helyezünk el Beloiannisz emlékművénél, de halála mégsem volt hiábavaló.

Ahogyan Nagykövet úr fogalmazott, Beloiannisz halála, hite az ideológiában, amit képviselt és a Görög Parlament gesztusa, amit jelenlegi nehéz helyzetének ellenére is kifejezett a településünk felé, megmutatta, hogy a Görög Parlamentnek elkötelezett szándéka, hogy ne ismétlődhessen meg a történelemben, hogy valakit ideológiája miatt végezzenek ki, illetve, hogy a görögségnek össze kell tartania. Nagykövet úr később arról beszélt, hogy Görögország „örökbe fogadta” Beloiannisz települést, amely egy olyan igazán görög falu, ami nem Görögországban van, mégsem él olyan görög, aki ne ismerné.

Laokratisz úr a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke beszédében kifejtette, hogy minden görög nemzetiségű Magyarországon élőnek fontos Beloiannisz személye, nemcsak a Beloiannisziaknak. Beszédében elmondta, hogy a Görög Állam mellett az Önkormányzat is komoly segítséget nyújtott a településnek, amit idén is szorgalmaz és szándékukban áll az oktatási intézmények átvétele is, ami segítséget jelentene ahhoz, hogy Beloiannisz megőrizze nemzetiségi identitását, ami minden itt élő görögnek szívügye.

Vlahopulosz Ziszisz a Görög Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke, a település volt polgármestere felidézte Beloiannisz mártírhalálának körülményeit, majd megosztotta a jelenlévőkkel a személyes emlékeit a település névadásával kapcsolatban.

Papalexisz Kosztasz polgármester úr köszönetét fejezte ki Görögország képviselőinek a segítségért, amit a településnek nyújtottak, beszédében utalt arra, hogy fontos igény van a településen élők részéről, hogy megemlékezzenek Beloianniszról, településünk névadójáról. Örömét fejezte ki, hogy Beloiannisz mártírhalálának megemlékezésén és a település névadásának ünnepén egy helytörténeti kiállítást is megnyithat.

A kiállítást Spyridon N. Georgiles nagykövet úr és Papalexisz Kosztasz polgármester úr nyitotta meg közösen, majd az ünnepségen résztvevők végigvonultak a könyvtárépületen és megtekintették a kiállított fotókat. Szerénytelenül mondhatjuk, hogy a kiállításnak nagy sikere volt, jó érzés töltött el mindenkit, ahogyan az idősebb látogatók régi ismerősöket, rokonokat, barátokat vagy éppen fiatalkori önmagukat fedezték fel a kiállított képeken.

A fotókiállítás egyébként állandó része lesz településünknek, így azt a jövőben is bárki megtekintheti. A kiállítás nyitva tartásáról weblapunkon a későbbiekben fogunk beszámolni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük