Módosuló rendeletek

Tisztelt Érdeklődök!

 

2012. június 29-i testületi ülésen a képviselő-testület három rendelet tervezetet fogadott el. Az egyik módosító rendelet (4/2012. (VII.02.) ÖR) az egyes szabálysértési rendelkezést tartalmazó önkormányzati rendeleteket módosítja, a másik módosító rendelet (5/2012. (VII.02.) ÖR) a szociális ellátásokról szóló korábbi önkormányzati rendeletre vonatkozóan állapít meg módosulásokat. A fentieken túl módosításra került a hulladékszállítás közszolgáltatási díja (6/2012. (VII.02.) ÖR), a rendelet értelmében a 120 literes edényzet ürítési díja 264 forintról 279 forintra emelkedett. Az új díj a redelet hatálybalépését követően kerül alkalmazásra.

Az egyes szabálysértési tényállást tartalmazó rendeletek módosítására az új szabálysértési törvény [2012. évi II. törvény] hatálybalépése miatt volt szükség, mivel az idézett jogszabály kimondja, hogy szabályértést csak törvény állapíthat meg, ugyanakkor rendelkezik arról is, hogy az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a rendeleteikben meghatározott szabálysértési tényállásokat. Az új önkormányzati törvény [2011. évi CLXXXIX. törvény] rendelkezik arról, hogy az önkormányzat megállapíthat tiltott, közösségellenes magatartásokat. Ennek értelmében a szabálysértési tényállásokat tartalmazó rendeleteinket felülvizsgáltuk és az azokban meghatározott tényállásokat a képviselő-testület tiltott, közösségellenes magatartásnak minősítette.

A módosítások során az alap rendeletekbe bekerültek új tényállások is, mint például az a rendelkezés, hogy közterületen hulladékot elhelyezni – beleértve a kerti és a kommunális hulladékot is – tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül, mivel sajnálatosan ez a cselekmény korábban nem került nevesítésre az önkormányzati rendeletekben, így a szankcionálás gyakorlatilag lehetetlen volt. Ugyanakkor egyes rendelkezések deregulálásra kerültek, mivel azokat részben magasabb rendű jogszabály már szabályozza, illetve a szabályozásuk egyéb okból érdektelenné vált.

A szociális rendelet módosítása következtében egyes szociális ellátások a törvényben meghatározott feltételeken túlmenően, ahhoz lettek kötve, hogy az igénylő köteles a lakókörnyezetét rendben tartani, ellenkező esetben a juttatásra vonatkozó jogosultsága megszűnhet.

A fenti linkekre kattintva a módosító rendeletek megtekinthetők, az alábbi linkeken a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt rendeleteket olvashatják.

Módosított rendeletek egységes szerkezetben:

– Az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a levegőtisztaság-védelem helyi szabályozásáról szóló 2/2011. (II.15.) önkormányzati rendelet

– A temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 11/1996. (IX.08.) önkormányzati rendelet

– A település tisztaságáról és a köztisztasági szolgáltatásról szóló 12/2003. (XI.24.) önkormányzati rendelet

 Beloiannisz, 2012. július 2.

Kóródi-Juhász Zsolt jegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük