Parlagfű-mentesítés

Tisztelt Érdeklődők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése kimondja, hogy „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A jogszabály mellékletének 30. pontjában meghatározásra kerül, hogy ki minősül földhasználónak, eszerint: „termőfölddel, erdő vagy egyéb növényi vegetáció számára alkalmas területtel rendelkezik, illetve azt használja, vagy a termőföld hasznosítására kötelezett, vagy olyan dologgal (eszközzel, berendezéssel, tárggyal) rendelkezik, illetve azt használja, amelyben növény fenntartható;”

Amennyiben a kötelezett elmulasztja a parlagfű-mentesítést, úgy az eljárásra jogosult hatóság [a 221/2008. (VIII.30.) Korm. rendelet alapján beltereületen a jegyző] kötelező védekezést rendel el.

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy ebben az esetben a védekezés költségét a földhasználóra hárítjuk, illetve ezen felül nővényvédelmi bírság kerül kiszabásra melynek mértéke a fertőzőtt terület nagyságától függően 15.000.-Ft-tól 5.000.000.-Ft-ig is terjedhet.

Kérjük, hogy az esetleges kötelező védekezés elrendelésének elkerülése érdekében szíveskedjenek a jogszabályi kötelezettségnek elget tenni és a parlagfű-mentesítést az ingatlanok területén elvégezni.

Beloiannisz, 2012. június 8.

 Kóródi-Juhász Zsolt jegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük