A görög miniszterhelyettes látogatása Beloianniszban

Október 2-án délben Kyriakos Gerontopoulos, Görögország határon túli görögökért felelős külügyminiszter-helyettese érkezett Beloianniszba. Látogatására elkísérte őt a görög nagykövet, Dimitris Giannakakis és Joannis Stamateikos, a követség első titkára.

Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere fogadta a delegációt, melynek során megtekintették az 1996-ban felszentelt ortodox templomot, a község és a magyarországi görögség történetét bemutató fotókiállítást, ellátogattak a könyvtárba és az általános iskolába. Ezután családias találkozón beszélgetett a miniszter úr és kísérete görög származású beloianniszi lakosokkal, akik a községháza tanácstermében vártak honfitársukra. A köszöntőben elhangzott, mennyire fontos mindkét részről a kapcsolattartás, milyen jó, hogy a görög nyelv és kultúra élő tudott maradni 6 évtized után is. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy Görögország segíti a Beloianniszban működő iskolát anyanyelvi tanárokkal. A miniszter úr nagy sportrajongó, örömmel hallotta, hogy milyen jelentős a sportélet a faluban. Közel három órás programja végén kilátogatott a futballpályára is, és kezdeményezte kapcsolat kialakítását a helyi focicsapattal. Búcsúzva elmondta a miniszter úr, hogy pártok jönnek, mennek, önkormányzatok változnak – ami marad, az a szeretet, az egymáshoz fűződő kapcsolatok.

A diplomata magyarországi útjának célja a Parlamentben rendezett konferencia látogatása volt, ezt bővítette a Magyarországon élő görögökkel szervezett találkozóival. Itt tartózkodása alatt ellátogatott az ELTE BTK újgörög szakára is, ma délután pedig Budapesten a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának tisztviselőivel találkozik.

A látogatásról fotókat láthatnak itt .

Boka Erika

alpolgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük